De huismus

(passer domesticus)

 

 

 

 

 

 

Liouwe de Jong

klas: 1F HML

 

Leiden

3 maart 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud

 

1. Inleiding. 3

2. Algemeen. 3

3. Indeling. 4

4. Hoe ziet de huismus er uit. 4

5. Voortplanting. 5

6. Hoe leeft de huismus. 5

7. Voedsel 6

8. Bedreigd of niet 6

9. Bronvermelding. 7

 

 

 

 

 

 

 

 

huismus in een struik


 

1. Inleiding

Ik heb het gekozen omdat ik op de radio hoorde dat de mus met uitsterven wordt bedreigt. Dat heeft te maken met het milieu.

Daarom leek mij het interessant om het werkstuk over de huismus te maken.

 

 

 

2. Algemeen.

De huismus of gewoon de mus is de bekendste vogel van Nederland. Ze waren oorspronkelijk rotsbroeders, maar hebben huizen geadopteerd als broedplaats. Ze vinden in onze omgeving veel voedsel, daarom blijven ze vaak op één plek en trekken niet.

 

Nederlands:      Huismus

Latijn:              Passer Domesticus

Engels:             House Sparrow

Frans:               Moineau Domestique

Duits:               Haussperling

 

 

Huismus onder een dakpan

3. Indeling.

Indeling:

Fylum (Afdeling):   Chordata (Gewervelde)

Classis (Klasse):      Aves (Vogels)

Ordo (Orde):                   Passeriformes (Zangvogels)

Familia (Familie):    Ploceidae (Wevers en Mussen)

Genus (Geslacht):   Passer (Mus)

Species (Soort):      Domesticus (Huismus)

 

4. Hoe ziet de huismus er uit.

 

De mus is ongeveer 15 cm lang en weegt ongeveer 30 gram.

 

Het mannetje

Het mannetje ziet er als volgt uit: hij heeft een grijze kap, zwart befje en een lichtgrijze onderzijde.

 

Het vrouwtje

Het vrouwtje heeft veel onopvallendere kleuren dan het mannetje. Aan de bovenzijde is zij bijna egaal bruin en verder grijsbruin, met weinig tekeningen. Zij heeft geen opvallend koppatroon. De lichtbruine/gelige oogstreep is het meest opvallende aan de vrouwtjesmus.

 

 

 

 

5. Voortplanting.

Er wordt drie tot vier keer in het jaar gebroed. Per keer legt het vrouwtje maximaal 6 eieren, die na 2 weken uitkomen. De jongen blijven dan nog 2 weken op het nest.

 

 

 

6. Hoe leeft de huismus.

Het leven van een huismus is één groot groepsgebeuren maar met een duidelijke rangorde.

Alles wat de mus doet, gebeurt met zijn allen. Zelfs in bad gaan, hun verenkleed gaat uit. Hun bad bestaat niet uit water en zeep, maar uit stof en zand. Als ze in bad gaan dan gaan de dominante mannen (die kan je herkennen aan een grotere zwarte vlak) het eerst en dan moet de rest een nummertje trekken(met andere woorden wachten). Is een mus van een lagere rang te ongeduldig, dan wordt dat afgestraft.

Mussen zijn echte na-apers bijvoorbeeld als je voedsel met een ongewone vorm of kleur dan zal een dappere mus gaan proeven en als het eetbaar is dan zit meteen iedereen aan tafel.

 

De mussen bouwen het liefst een nest onder dakpannen. Ook kunnen ze nesten bouwen in een boom. Met hun nest laten de mussen zien uit welke vogelfamilie zij komen. De wevervogels kunnen nesten bouwen die groot en ingewikkeld zijn, met een zij-ingang.

Een nest van een huismus

 

Er zijn maar weinig plekken in Europa waar geen huismus is, ze zijn niet schuw, en leven bij mensen in de buurt.

 

 

 

 

 

7. Voedsel

 

De mussen zijn grotendeels vegetariërs. Ze eten dus vooral zaden zoals:”Tarwe, gerst, haver en maïs”. Daar zijn er op het platteland genoeg van. Maar ook in de stad kunnen ze overleven zonder de zaden van het platteland. Hier redden ze zich met zaden van struiken en anderen planten. Ze kunnen ook de restjes van ons eten opeten die wij wegooien of op een voedtafeltje legen en eetbare dingen uit de vuilnisbak en in sommige seizoenen ook nog wel knoppen van allerlei planten, krokusbloemen of uitvliegende mieren. Als ze gaan broeden dan proberen ze meer vlees te gaan eten. De baby’s eten larven en motten, de baby’s in de stad eten meer plantaardig voedsel.

 

 

 

8. Bedreigd of niet

 

Hoe komt het dat de huismus met uitsterven bedreigd wordt?

Eigenlijk komen ze uit een rotsachtige omgeving en daar maken ze in de kieren van de rotswand een nest en dat doen ze ook in de huizen onder de dakpannen. Sommige mensen bevestigen stroken langs de dakrand tegen het inwaaien van bladeren en tegen vogels. Het komt door de goed geïsoleerde huizen, waar de huismussen hun nest in maken. De goede isolatie zorgt er voor dat er geen gaten en kieren meer in onze huizen zitten, en dat daardoor de mus daar geen nest kan maken.

Er is ook steeds minder ruige natuur met allerlei planten en struiken, waar de huismus ook voedsel kan vinden

Ook zou het kunnen komen doordat er veel gifstoffen worden gebruikt, tegen onkruid en insecten. De jongen hebben insecten nodig om goed te kunnen groeien en na 2 weken het nest te kunnen verlaten.


 

 

9. Bronvermelding.

 

www.gardensafari.net.

www.geocities.com

www.knnv.nl

www.google.com

 

Deense 20 kronen